Vitamin C adalah vitamin
larut air yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Vitamin larut air bermaksud larut di dalam air. Jumlah
lebihan vitamin meninggalkan badan melalui air kencing. Ini
bermakna anda memerlukan bekalan berterusan vitamin itu dalam diet anda.
Vitamin
C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan anda.
Ia digunakan untuk:
1- Membentuk protin penting yang digunakan untuk membuat
kulit, tendon, ligamen, dan saluran darah.
2- Menyembuhkan luka dan parut.
3- Membaiki dan mengekalkan ketahanan rawan, tulang, dan
gigi.
Vitamin
C adalah salah satu daripada banyak antioksidan. Antioksidan
adalah nutrien yang menghalang beberapa kerosakan yang disebabkan oleh radikal
bebas. Radikal bebas terjadi apabila badan anda mencerna
makanan atau apabila anda terdedah kepada asap rokok atau radiasi. Pembentukan radikal bebas dari masa ke masa adalah punca utama terhadap
proses penuaan. Radikal bebas boleh memainkan
peranan dalam kanser, penyakit jantung, dan keadaan seperti artritis.
Badan
tidak mampu untuk membuat vitamin C sendiri, dan ia tidak menyimpan vitamin C.
Oleh itu, adalah penting untuk memasukkan banyak makanan yang mengandungi vitamin
C dalam diet harian anda.
Vitamin
C telah menjadi ubat popular untuk selesema untuk sekian lama.Kajian
menunjukkan bagi kebanyakan orang, suplemen vitamin C atau makanan yang kaya
dengan vitamin C tidak mengurangkan risiko mendapat selsema. Walau bagaimanapun, mereka yang kerap mengambil suplemen vitamin
C mungkin mempunyai selesema sedikit pendek atau gejala agak sederhana. Mengambil vitamin C selepas mula selsema tidak kelihatan
membantu.
Semua
buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi sedikit kuantiti vitamin C. Buah-buahan dengan sumber-sumber tertinggi vitamin C termasuk:
- Buah-buahan sitrus dan jus, seperti oren dan limau gedang
- Buah Kiwi
- Mangga
- Papaya
- Nanas
- Strawberi, raspberi, beri biru, kranberi
- Tembikai
- Brokoli, Brussels pucuk, kembang kol
- lada hijau dan merah
- Bayam, kubis, sayur-sayuran lobak, dan sayur-sayuran hijau yang lain
- Keledek dan putih
- Tomato dan jus tomato
- Skuasy musim sejuk
Memasak makanan kaya vitamin C atau menyimpannya untuk tempoh masa yang panjang boleh mengurangkan kandungan vitamin C. Microwaving dan mengukus makanan yang kaya vitamin C boleh mengurangkan kehilangan vitamin ketika memasak. Sumber terbaik vitamin C adalah buah-buahan dan sayur-sayuran mentah.
Terlalu sedikit vitamin C boleh membawa kepada tanda-tanda dan gejala kekurangan, termasuk:
- Anemia
- Gusi berdarah
- Keupayaan menurun untuk melawan jangkitan
- Luka lambat sembuh
- Rambut kering dan terbelah
- Mudah lebam
- Gingivitis (radang gusi)
- Hidung berdarah
- Bertambah berat badan kerana kadar metabolisme rendah
Berapa banyak setiap vitamin yang anda perlukan bergantung kepada umur dan jantina anda. Faktor-faktor lain seperti kehamilan dan penyakit, juga penting. Cara terbaik untuk mendapatkan keperluan harian vitamin, termasuk vitamin C, adalah untuk makan makanan yang seimbang yang mengandungi pelbagai jenis makanan.
Rujukan Pengambilan Pemakanan untuk vitamin C:
Bayi
0 - 6 bulan: 40 * miligram / sehari (mg / hari)
7 - 12 bulan: 50 * mg / hari
* Pengambilan yang mencukupi / Adequate Intake (AI)
Kanak-kanak
1 - 3 tahun: 15 mg / hari
4 - 8 tahun: 25 mg / hari
9 - 13 tahun: 45 mg / hari
Remaja
Perempuan 14 - 18 tahun: 65 mg / hari
Lelaki 14 - 18 tahun: 75 mg / hari
Dewasa
Lelaki umur 19 dan lebih tua: 90 mg / hari
Wanita berusia 19 tahun dan lebih tua: 75 mg / hari
Perokok atau mereka yang berada di sekeliling perokok pada semua peringkat umur perlu meningkatkan jumlah vitamin C harian mereka sebanyak 35 mg setiap hari. Wanita yang mengandung atau menyusukan bayi dan orang-orang yang merokok perlu lebih tinggi jumlah vitamin C. Tanya doktor anda apa jumlah yang terbaik untuk anda.
- Merupakan Vita C pertama yang natural dan bertindak secara Sustained Release yang berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan selama 24jam.
- Rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vita C secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
- Satu tablet mengandungi 500mg Vita C iaitu bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.
- Membekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg yang bekerja untuk meningkatkan keberkesanan Vita C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada supplement Vita C ( mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi Vita C, mengelakkan daripada ianya cepat teroksida dan merosakkan sel )
- Terdapat juga dalam bentuk yang boleh dikunyah Chewable Vita C.
0 comments:
Post a Comment